Referendum u fabrici hartije

Bez autora
Sep 06 2011

Samostalni sindikat i Štrajkački odbor privatne fabrike hartije "Božo Tomić" u Čačku odlučili su da se raspiše referendum o raskidu privatizacije te fabrike. Radnici fabrike, u kojoj je pre pet meseci prekinuta proizvodnja, ogorčeni su što je Agencija za privatizaciju produžila rok od 90 dana vlasniku fabrike, bugarskoj firmi "Čestim", da ispuni sve obaveze prema radnicima i dobavljačima. Proizvodnja u toj fabrici prekinuta je krajem marta, a zaposleni su u generalnom štrajku od kraja juna i pre isteka roka, koji je Agencija dala vlasniku, će biti odlučivano o uvodjenju stečaja. Privredni sud u Čačku zakazao je za kraj oktobra ročište kada će odlučiti da li će u fabriku biti uveden stečaj. Prema podacima Sindikata ukupna dugovanja fabrike su oko 1,3 milijarde dinara, od čega je oko 600 miliona dinara dug fabrike prema drugim firmama koje su takođe u vlasništvu "Čestima". U fabrici je zaposleno oko 280 radnika, koji od kraja marta nisu dobili nijednu platu.

Referendum u fabrici hartijeSamostalni sindikat i Štrajkački odbor privatne fabrike hartije "Božo Tomić" u Čačku odlučili su da se raspiše referendum o raskidu privatizacije te fabrike, izjavio je u utorak predsednik sindikata Miloš Tripković.

On je rekao agenciji Beta da su radnici fabrike, u kojoj je pre pet meseci prekinuta proizvodnja, ogorčeni što je Agencija za privatizaciju produžila rok od 90 dana vlasniku fabrike, bugarskoj firmi "Čestim", da ispuni sve obaveze prema radnicima i dobavljačima.

"Proizvodnja u toj fabrici prekinuta je krajem marta, a zaposleni su u generalnom štrajku od kraja juna i pre isteka roka, koji je Agencija dala vlasniku, će biti odlučivano o uvođenju stečaja", istakao je Tripković.

Privredni sud u Čačku zakazao je za kraj oktobra ročište kada će odlučiti da li će u fabriku biti uveden stečaj.

Prema podacima Sindikata ukupna dugovanja fabrike su oko 1,3 milijarde dinara, od čega je oko 600 miliona dinara dug fabrike prema drugim firmama koje su takodje u vlasništvu "Čestima". U fabrici je zaposleno oko 280 radnika, koji od kraja marta nisu dobili nijednu platu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik